
כיום חיים בישראל כ- 189,500 ניצולי שואה וכרבע מתוכם חיים מתחת לקו העוני. כמדי חודש מתקבלים כ- 10,000 פניות לקבלת סיוע מארגונים ועמותות שונות המסייעים לניצולי השואה להתקיים בכבוד.
אוכלוסיית ניצולי השואה מזדקנת
על פי מחקרים שונים, נמצא כי בסוף שנת 2008 התגוררו בישראל כ- 233,700 ניצולי שואה. ועל פי הערכות שונות שהתקבלו נראה כי המספר יקטן ל- 46,900 בשנת 2025. אוכלוסיית שורדי השואה מזדקנת: בסוף שנת 2008 היו כ- 7% מתחת לגיל 70 ו- 45% היו מעל גיל 80.
למרות המספר ההולך וקטן של ניצולי שואה, גודל הצרכים שלהם פוחת לאט, מכיוון שהאוכלוסייה מזדקנת וצרכיה גדלים.
הנתונים מראים כי ניצולים החיים כיום בישראל סובלים משכיחות גבוהה של בעיות הקשורות למערכת הלב וכלי הדם, כאבי שלד כרוניים ונדודי שינה. שכיחותן של בעיות אלה גדלה מאוד בקרב גילאי 80+. יחד עם זאת, ניצולים שעלו מברית המועצות לשעבר בשנות התשעים סובלים משכיחות גבוהה יותר של בעיות בריאות בהשוואה לאלה שעלו לפני 1990.
סקר הניצולים שערכה הקרן לרווחת קורבנות השואה בישראל העלה כי אוכלוסיית השורדים הכללית המתגוררת בישראל, הנהנים מתמיכת הקרן סובלים מבריאות ירודה. זו התוצאה הישירה של גילם הגדול יותר והעובדה שדווקא בגלל מגבלותיהם פונים הפונים לקבלת סיוע בקרן.
המחקר גילה גם צרכים לא מסופקים בכמה תחומים, כמו הצורך במספר שעות רב יותר של טיפול ביתי, כמו גם צרכים חברתיים – למשל, אחוז גדול מהניצולים (כ- 40%) מרגישים לעתים קרובות מאוד בודדים והכי מדווחים על תדירות נמוכה של יציאה לפעילות תרבותית או בידור.
איך ניתן לעזור לאוכלוסיית ניצולי השואה בישראל?
ארגון מאיר פנים, בעל סניפים רבים בפריסה ארצית, המסייע לאוכלוסיות נזקקות במדינת ישראל, מסייע גם לאוכלוסיית ניצולי השואה באמצעות מספר דרכים. ניתן לתרום עבור אוכלוסיית ניצולי השואה באמצעות תרומות כספים באמצעות האתר של ארגון מאיר פנים, עזרה בחלוקת מזונות באמצעות מערך התנדבותי רחב היקף המוכן לסייע ולספק ארוחות חמות ואוכל טרי עד לבתי ניצולי השואה הקשישים אשר אינם יכולים לצאת מביתם ולהגיע לסניפי הארגון.